Winterblues: essentiële oliën die je opmonteren

Winterblues? Essentiële oliën die je opmonteren

0 comment Tags: ,

Winterblues. De winter duurt te lang. We hebben nood aan licht. Onze biologische klok raakt verstoord. We hebben geen energie en voelen ons moe en lusteloos. De slaap is verstoord en is allesbehalve herstellend te noemen. Daarbij komen ook nog eens sombere gedachten en piekeren.

Wanneer het dagenlang somber weer is, kan iedereen daar wel eens last van hebben maar naar schatting heeft 1 op 20 mensen hier zoveel last van dat ze niet meer in staat zijn om normaal te functioneren. Dan kan mens spreken over winterdepressie of seizoensgebonden depressie (Seasonal Affective Disorder). Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Januari en februari zijn de slechtste maanden.

De tekenen van een winterblues.

 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid overdag
 • Nood aan meer slaap
 • Verdriet
 • Sombere gedachten
 • Lusteloosheid
 • Gebrek aan concentratie
 • Stress
 • Drang naar suiker, alcohol en sigaretten
 • Verminderd libido

Deze symptomen kunnen de persoon beletten om dagelijkse taken uit te voeren. Wat kunnen we doen om niet in een toestand van depressie te komen?

Ontdek de opbeurende essentiële oliën

Bepaalde essentiële oliën hebben een werking op het zenuwstelsel. Ze hebben een kalmerende werking, bevorderen het inslapen of zijn angstwerend maar ze kunnen ook versterkend werken bij aanhoudende vermoeidheid. Deze essentiële oliën zijn een goede keuze om ons op te beuren in het geval van winterblues en om winterdepressie te voorkomen.

Toepassingsmogelijkheden van de essentiële oliën ?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te genieten van de weldaden van essentiële oliën bij stress, angst, slapeloosheid en sombere gedachten:

 • In bad: Meng 10 druppels EO met een dosis niet geparfumeerde badolie of met een glas volle melk. Giet in het warme badwater (niet warmer dan 37°C). En geniet gedurende 20 minuten van een zalig bad. Een handbad of voetbad behoren ook tot de mogelijkheden. Gebruik hiervoor 3 tot 5 druppels EO.
 • In de douche: verdeel enkele druppels EO in een dosis niet geparfumeerde douchegel of –crème.
 • Droge inhalatie: 2 – 3 druppels EO op een zakdoek of op de rand van het hoofdkussen. Inhaleer verschillende keren per dag  volgens noodzaak of voor slapengaan.
 • Inhalerstick: doe maximaal 10 druppels EO (enkelvoudig of een synergie) op het blanco staafje van de inhalerstick en sluit. Adem enkele keren diep in volgens noodzaak.
 • Olfactotherapiemethode: verdun de EO (enkelvoudig of een synergie)  tot 5%  met plantaardige olie (jojoba olie of abrikozenpit olie) Breng 1 à 2 druppels van het mengsel aan op de binnenzijde van de polsen, verdeel en breng de handen over de neus en adem 3 keer diep in.
 • Verstuiving: doe enkele druppels EO (enkelvoudig of synergie) in een ultrasoon verstuiver.
 • Lokale massage op de huid: verdun de EO (enkelvoudig of synergie) tot 5% in een plantaardige olie (abrikozenpitolie bvb.). Masseer enkele druppels van het mengsel in ter hoogte van de Plexus solaris of op de binnenzijde van de polsen of op de voetzolen of aan beide zijden van de wervelkolom.
 • Volledige lichaamsmassage: verdun de EO (enkelvoudig of synergie) tot 1 à 2 % in een geschikte plantaardige olie (zoete amandel, abrikozenpit, … ). Voer hiermee de massage uit.

Welke essentiële oliën kunnen gebruikt worden?

Yuzu essentiële olie

Yuzu is een Japanse citrusvrucht. De schil wordt gedistilleerd voor het verkrijgen van een essentiële olie. De geur ervan is hemels en doet denken aan de geur van mandarijn, pomerans blad en Neroli. Het is een parfum op zich. Yuzu zorgt voor innerlijke rust. Ze doet wonderen bij stress overdag maar zal ook zorgen voor een zalige nachtrust. Een essentiële olie om absoluut te ontdekken.

Zoete sinaasappel essence

Zoete sinaasappel essence is kalmerend en sederend, Ze helpt om zich te ontspannen, om stress te baas te kunnen en bevordert de slaap. Ze brengt vreugde bij verdriet. Bij stress: pas de olfactotherapiemethode toe of doe enkele druppels in een ultrasone verstuiver voor een ontspannen sfeer.

Roomse kamille essentiële olie

Roomse kamille essentiële olie is dé natuurlijke oplossing in geval van intense stress, angst of slaapstoornissen. Bovendien worden emoties in goede banen geleid en helpt Roomse kamille om het emotioneel evenwicht terug te vinden. Ook ideaal bij een emotionele shock en depressie.

Ylang-Ylang essentiële olie

Ylang-ylang wordt de bloem der bloemen genoemd en heeft ontspannende, sederende en antidepressieve eigenschappen. Voor vrouwen werkt ylang-ylang met haar sensuele geur als een afrodisiacum.

Pomerans (blad) essentiële olie

Deze essentiële olie is ideaal bij stress en gaat depressie tegen. Men kan ze overdag gebruiken maar ook ‘s avonds om te slapen want ze zorgt voor een herstellende slaap. Haar geur maakt blij en geeft vreugde.

Rozengeranium essentiële olie

Rozengeranium helpt om te ontspannen, bestrijdt stress en angst en gaat vermoeidheid tegen. Ideaal bij ernstige intellectuele vermoeidheid.

Echte lavendel essentiële olie

Deze essentiële olie is gekend door haar kalmerende eigenschappen en het vermogen om het evenwicht van het zenuwstelsel te herstellen. Ze zorgt voor een herstellende nachtrust. Doe hiervoor enkele druppels op de rand van het hoofdkussen voor het slapengaan.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *